Giriş
Şöyle bir “Giriş” başlığı atayım da, millet nooluyo diye şaşırıp kalmasın istedim, bir önsöz olduğu anlaşılsın bu metnin.
İnsan beyni, yaratıcılık ve bilinç gibi konuları temel konu olarak belirleyen bir blog yazmak, aslına bakarsanız oldukça zor bir iş.
Çünkü, neresinden tutsanız elinizde kalıyor, ne yazarsanız yazın eksik kalmış gibi hissediyorsunuz. Elbette, bazen yazdıklarınızın doğruluğundan bile şüpheye düşebiliyorsunuz.
Bu yüzden, ben kendimce bu konuda güvenilir bulduğum bir çok periyodik yayını takip etmeye, konuyla ilgili kitaplar bulup, yeni yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Ama elbette zavallı bir kul olarak, gücüm ve kafam ancak belli bir kısmını anlayıp işliyor, daha sonra daha da azını yazı olarak buraya taşıyabiliyorum.
O yüzden, düşündüm ki sizler de beyin ve yaratıcılık konusunda güvenilir bulduğunuz, size yeni şeyler öğreten, ufuk açıcı olduğuna inandığınız kitapları veya benzer kaynakları bu sayfaya yazsanız, güzel ve işe yarar bir liste oluşturabiliriz.
Ben, elbette ilk adımı atacak ve bendeki bazı kitapları yorum olarak aşağıya liste halinde girmeye başlayacağım. Ortak bilgi havuzumuza ilk sıvayı vuracağım.
Haydi! Bu konuyla gerçekten ilgilenen insanların değer verdiği, boş olmayan ve yararlı bir liste oluşturalım birlikte!

Kütüphane
– The Mating Mind: How Sexual Choice Shaped the Evolution of Human Nature
– The Strangest Man: The Hidden Life of Paul Dirac, Mystic of the Atom
– The Man Who Mistook His Wife For A Hat: And Other Clinical Tales
– Outliers: The Story of Success
– My Stroke of Insight: A Brain Scientist’s Personal Journey
(Bu kitap gerçek bir hikaye ve çok çok ilgi çekici)
– The Genesis Of Artistic Creativity: Asperger’s Syndrome And The Arts
– Awakenings
Bu paylaştığın kitapların türkçesi mevcut mu mevcutsa türkçelerini söyler misin. Teşekkürler.
Yukarıdaki kitapların bir kısmı Türkçe’ye çevrilmiş durumda, onların Türkçe kitap sitelerindeki linklerini koyacağım.
Bir kısmı ise yalnızca İngilizce mevcut (en azından bende).
Cancığım sabırsızlıkla kitap isimlerini bekliyorum.
Bazılarının Türkçe linklerini koyuyorum. Başka bulduğum olursa, onları da ekleyeceğim. Ayrıca, bunlar evdeki kitaplardan sadece küçük bir kısmı, daha bir sürü daha var. Amacım olabildiğince yararlı kitabın linkini burada verebilmek.
– Karısını Şapka Sanan Adam (http://www.idefix.com/kitap/karisini-sapka-sanan-adam-oliver-sacks/tanim.asp?sid=WXLESIK6TK3NXERNR2SN)
– Uyanışlar (http://www.idefix.com/kitap/uyanislar-oliver-sacks/tanim.asp?sid=XD6EEYK2W3OOBVC87XEH)
– Outliers /Çizginin Dışındakiler (http://www.idefix.com/kitap/outliers-cizginin-disindakiler-malcolm-gladwell/tanim.asp?sid=GYCBKKDP153SSIGTQTWE)
Yukarıdaki kitaplardan diğerlerinin henüz Türkçe’ye çevrildiğini sanmıyorum, ama belki de çevrilmiştir. Diğer sitelere de bakacağım vaktim olunca.
Beyin ve yaratıcılık konusunda eşine az rastlanır derecede güzel yazılmış bir kitap daha:
Ünlü nörobilimci Nancy C. Andreasen’in Türkçe’ye çevrilmiş olan “Yaratıcı Beyin (Dehanın Nörobilimi)” isimli kitabı. Yaratıcılık kavramını hem biyolojik ve anatomik, hem de kişisel ve bilişsel yönleriyle ele alan son derece yararlı bir kitap. İdeefixe’de piyasada satılan fiyatının biraz altında bir fiyatla bulabilirsiniz. Linki aşağıda:
http://www.idefix.com/kitap/yaratici-beyin-nancy-c-andreasen/tanim.asp?sid=RJ88D263FB7B4YJGZC8J
Ayrıca, sonradan aklıma harika bir fikir geldi..
Dünyanın en büyük kitap dükkanı olan Amazon’da yaratıcılık
veya deha
linklerine tıkladığınızda bu konulardaki tüm kitapları ve diğer ortamlardaki kaynakları arayıp önünüze serebiliyor. Ayıptır söylemesi, benim eserimdir bu küçük arama aranjmanı. Süper bir teknoloji, denemenizi tavsiye ederim. Biliyorum İngilizce kitaplar çıkıyor ama, Türkçesi vardı da biz mi koymadık??
Irvin Yalom’dan müthiş bir kitap daha: Güneşe Bakmak Ölümle Yüzleşmek. Yaşlandıkça daha iyi yazıyor, insanoğlunun ölümle dansını daha iyi dile getiriyor.
NTV Yayınları’ndan söz edip duruyoruz, bugüne kadar yayınladıkları bence en ilginç kitap olan Şifreler kitabını buraya almamak haksızlık olur. Gerçekten “meraklı” insanlar için tarih boyunca bilgi gizlemek için kullanılan araçların çeşitliliği insanı şaşırtıyor.
Bu tür gizemli işlere meraklıysanız, Şifreler kitabını çok sevebilirsiniz.
*sadece aptallar 8 saat uyur
güzel bir kitap
Roger Penrose, Douglas Hofstadter kitapları.
Steven Johnson Emergence. (Direk ilgili olmasa da beynin yapısı ile diğer konular arasında bağ kuruyor. O bağların farkında olmak ufuk açıcı olabilir.)
Madem sene bitiyor, genelde yeni yayınlanan veya benim ilgimi 2010 yılı içinde çeken çok çok ilginç kitapların listelerini vermenin zamanı geldi demektir.
İlk olarak, İngilizce olanlarını veriyorum (sizin de ilginizi çekerse şu sıralarda çoğu Amazon’da acayip indirimli), birkaç gün içinde iyice derleyip toparlayıp Türkçe kitapların listesini de vereceğim:
1- The Mind’s Eye (Muhteşem Oliver Sacks yine iş başında)
2- You Mean I’m Not Lazy, Stupid or Crazy?!: The Classic Self-Help Book for Adults with ADD (Son derece eğlenceli)
3- Buddha’s Brain: The Practical Neuroscience of Happiness, Love, and Wisdom (Benim Budizm merakımdan dolayı listeye girdi, ama gerçekten ilginç)
4- The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science (listedekibeyin nörolojisi konusundaki en baba kitaplardan biri)
5- A Whole New Mind: Why Right-Brainers Will Rule the Future (Herkesin son günlerde pek sevdiği Daniel Pink’in son kitabı, bir solak olarak benim de favori kitaplarımdan tabii:))
6- How We Decide (Son gözde yazarım, blogçuluktan gelme yazar John Lehrer’in yeni kitabı)